Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

I See That I See What You Don’t See inspireerde radiomaker Wineke van Muiswinkel tot het maken van de radiodocumentaire De klimaatramp van dichtbij.

Hoe kun je de gevolgen van de klimaatcrisis, het verdwijnende landschap, uitstervende dieren en planten onder ogen zien zonder depressief te worden?

Evanne Nowak voert gesprekken met mensen over landschapspijn en ecologische rouw. Radiomaker Wineke van Muiswinkel gaat naar zo’n klimaattherapiesessie en wordt verrast door de heilzame werking die het delen van zulke ervaringen oplevert. En dat is het begin van een zoektocht naar het omgaan met de ramp van heel dichtbij. Gesprekken met de buren, een wandeling door de tuin van haar ouders en samen actievoeren met haar zestienjarige nichtje die zich heeft aangesloten bij XR (Extinction Rebellion). Met filosoof René ten Bos luistert ze naar de geluiden van uitgestorven dieren en ondertussen worden wereldwijd voorbereidingen getroffen voor Earth Strike op 27 september.

Wineke van Muiswinkel liet zich voor deze radiodocumentaire inspireren door I See That I See What You Don’t See, een tentoonstelling van Het Nieuwe Instituut waarin de complexe verhouding tussen licht en donker en tussen zien en niet zien als startpunt worden genomen voor een nader begrip van de effecten van onze 24-uurs economie op mens, aarde en andere organismen. I See That I See What You Don’t See was de Nederlandse bijdrage aan de XXII Triennale di Milano (1 maart tot en met 1 september 2019) en is vanaf 5 oktober 2019 te zien in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam.

Beluister hier De klimaatramp van dichtbij door Wineke Muiswinkel

Guus Beumer, Algemeen en artistiek directeur Het Nieuwe Instituut
Angela Rui, Marina Otero Verzier, Francien van Westrenen
Rudy Guedj
Olivier Goethals