Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Hoe ziet zo’n donkere stad eruit? Wat zijn de designprincipes voor stadsplanning, straatverlichting en architectuur? Wat draagt het bij aan onze fysieke en spirituele gezondheid? Studio Monnik dompelt je onder in een theatraal toekomstscenario waar de stad het uitzicht op de sterren heeft terugveroverd. Denk mee en omarm je innerlijke stadsastronaut.

De Donkere Stad is onderdeel van het programma rondom de tentoonstelling I See That I See What You Don't See. Daarin wordt de complexe verhouding tussen licht en donker en tussen zien en niet zien benut als startpunt voor een nader begrip van de tegenstrijdige effecten van die verhouding op mens, aarde en andere organismen.

Edwin Gardner 

Edwin Gardner is futuroloog en oprichter van Studio Monnik. Studio Monnik helpt organisaties te innoveren, strategisch te denken en visie te ontwikkelen aan de hand van speculatieve toekomstscenario’s. Samen met Christiaan Fruneaux en Marjolijn van Heemstra richtte hij de Academie van Stadsastronauten op en leidde hij het Nachtlab.

Iris Dijkstra 

Iris Dijkstra is directeur en oprichter van Atelier LEK, een onafhankelijk ontwerpbureau dat gespecialiseerd is in licht: in de openbare ruimte, voor het exterieur en voor het interieur van gebouwen. Dijkstra ontwikkelde een lichtontwerp voor de donkere stad.

Like Bijlsma 

Like Bijlsma is architect, geograaf en oprichter van architectenbureau SUB Office. Zij ontwikkelde voor de donkere stad een donkere woontypologie.

Thijs van Spaandonk & Gerjan Streng 

Thijs van Spaandonk en Gerjan Streng zijn de oprichters van Bright, een laboratorium voor onderzoek en ontwikkeling. Aan de hand van scenario’s verkennen zij ruimtelijke vragen. Voor de donkere stad onderzochten zij met welke stedenbouwkundige instrumenten, wetten en regels een donkere stad realiteit zou kunnen worden.

Sander van Iersel

Sander van Iersel is fotograaf en documentairemaker met een achtergrond in de biologie. Hij ging op pad met zijn ‘objectieve camera’ om het verschil tussen natuurlijke duisternis en onze helverlichte steden in kaart te brengen.

Piet Vollaard 

Piet Vollaard was directeur van Archined, mede-oprichter van Stad in de Maak, waarmee hij op alternatieve wijze leegstand beheert, en van De Natuurlijke Stad, een collectief van ecologen, stedenbouwers, stadstuinders en architecten. Hij organiseerde een Nachtexpeditie om het nachtleven van Rotterdam van zonsondergang tot opgang in kaart te brengen.

datum
12/12/2019
tijd
19:30 – 21:30
taal
Nederlands
verder deze avond

18:00-19:30 Thursday Bite 

19:00-21:00 Guest Programme: Werklandschappen als speeltuin van de toekomst

Het museum is vrij toegankelijk van 17:00-21:00 

locatie

Het Nieuwe Instituut
Museumpark 25
3015 CB Rotterdam

toegang

Standaard€ 7,50
Studenten, CJP, Vrienden en Members van Het Nieuwe Instituut€ 3,75

Thursday Bite

Eet voorafgaand aan de Thursday Night Live! een hapje mee met sprekers, gasten en medewerkers van Het Nieuwe Instituut. Het Nieuwe Café biedt om 18:00 een lichte, vegetarische maaltijd. Dinervouchers à € 7,70 zijn tot een dag tevoren te krijgen via de Tickets-link op deze pagina.

Word Member 

Word Member van Het Nieuwe Instituut en steun onze missie om het brede en veranderlijke speelveld van design te verkennen. Members hebben toegang tot een speciaal programma met inspirerende evenementen waarbij professionals elkaar ontmoeten. Wij nodigen hen uit mee te denken over de veranderende rol van design in technologie, economie, cultuur en maatschappij.

 

Guus Beumer, Algemeen en artistiek directeur Het Nieuwe Instituut
Angela Rui, Marina Otero Verzier, Francien van Westrenen
Rudy Guedj
Olivier Goethals