I See That
I See What
You Don’t See
Op weinig plaatsen in de wereld is het zo licht als in Nederland. Dag en nacht. Energie, technologie en datastromen zijn de essentiële brandstoffen geworden voor een 24-uurs productielandschap dat volledig is ingericht op efficiëntie en winst. Dit rationele landschap lijkt zich weinig aan te trekken van het natuurlijke ritme van dag en nacht, activiteit en rust. Wie een heldere sterrenhemel wil zien, zal dat vergezicht elders moeten zoeken. I See That I See What You Don’t See gaat in op de complexe verhouding tussen licht en donker – tussen zien en niet zien – en de effecten daarvan op mens, aarde en andere organismen.
I See That I See What You Don’t See was eerder dit jaar de officiële Nederlandse bijdrage aan de XXII Triennale di Milano. In een nieuwe enscenering van Olivier Goethals en Rudy Guedj, waarin ook de bijdrage van Aldo van Eyck aan de Triennale van 1968 betrokken wordt, zijn werken te zien van o.m. Ramón Amaro, Melvin Moti, Marjolijn Dijkman, Bregtje van der Haak, Lucy McRae, Leanne Wijnsma en Danilo Correale.
Animal Encounters
Studio Ossidiana toont op basis van een ruimtelijke installatie hoe architectuur vorm kan geven aan de ontmoeting tussen mens en andere dieren. Aan de hand van nieuw onderzoek, speciaal ontwikkelde modellen en kenmerkende archiefselecties uit de rijkscollectie worden de verschillende relaties tussen de leefwerelden van dier en mens zichtbaar gemaakt en verbeeld; van papegaaistok tot ecosysteem.
Animal Encounters is een vervolg op de tentoonstelling Habitat: Expanding Architecture en onderdeel van het Total Space programma van het Jaap Bakema Study Centre, dat de kruisbestuivingen tussen architectuur, planning, antropologie en systeemtheorie onderzoekt.
Spirits in the Material World
Kunstenaar Heman Chong staat in de installatie en het programma van Spirits in the Material World stil bij ruimtes die letterlijk een schemergebied vertegenwoordigen; alsof ze een doorgang vormen naar het schimmenrijk. Hij behandelt een terrein van de architectuur dat nogal lastig uit te leggen of te begrijpen valt, maar waarbinnen Heman Chong allereerst ingaat op hoe de spirituele en de materiële wereld zich direct tot elkaar verhouden. Chong laat met behulp van een boekwinkel, een reeks films en een videokunstwerk zien hoe bepaalde gebeurtenissen ertoe bijdragen dat men overtuigd raakt dat het ergens ‘spookt’. Die vermeende aanwezigheid van geesten ontwikkelt zich op haar beurt tot een onvoorspelbare stoorzender op de vastgoedmarkten van steden als Hong Kong, New York of Dubai. Geruchten, geestverschijningen, het grote geld en vastgoed komen zo samen om de architectuur van de hedendaagse woningbouw te voorzien van een meer-dan-menselijke verbeelding, resulterend in een markt, die aan alle veronderstelde logica ontsnapt.
Symposium:
What You Don’t See
12 oktober, 14:00-18:00
Voorafgaand aan de opening van de tentoonstelling I See That I See What You Don’t See vindt het symposium What You Don’t See plaats. Het symposium brengt kunstenaars, ontwerpers, onderzoekers, wetenschappers, dichters en theoretici samen om stil te staan bij de invloed en potentie van duisternis: van donkere materie tot blackness, van black-outs tot burn-outs, van dag tot nacht, van microben tot sterren. Duisternis wordt vaak gezien als een gebrek aan licht, in dit symposium wordt duisternis echter benaderd als een specifieke en kenmerkende verhouding tot bijvoorbeeld economie, gezondheid, technologie en cultuur.
Bevestigde sprekers zijn Dele Adeyemo, Ramon Amaro, Andrei Bocin-Dumitriu, Marjolijn Dijkman, Eline Ex, Bert van der Horst, Melvin Moti, Paolo Patelli, Claudia Rot, Helga Schmid, Dirk Sijmons, Leanne Wijnsma and Agnieszka Wolodsko.
Tickets voor het symposium zijn nu te koop.